Zakaj je registracija domene koristna?

Če se tudi vi želite s svojim delom, storitvami ali izdelki predstaviti s pomočjo interneta, ne smete pozabiti na ključni faktor uspeha. To je registracija domene. Za svoj odličen uspeh na spletu potrebujete tudi odlično domeno.

Registracija domene je za prepoznavanje na spletu namreč zelo pomembna. Pri postopku registracije pa boste morali biti pozorni na kar nekaj zadev, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Izbira končnice

Pri nakupu domene pomembno vlogo nosi domenska končnica. Med najpopularnejše domenske končnice sodijo končnice .com, .net, .org in .si. Med pogoste pa sodijo še končnice .biz, .mobi, .name in druge.

Vsaka od končnic ima svoj namen. Registracija domene s končnico .com poteka za komercialne namene, končnica .org za organizacije, končnica .net za ponudnike spletnih storitev, končnica .si za slovenska podjetja in tako dalje.

Izbira imena

Registracija domene poleg izbire primerne končnice zahteva tudi izbiro dobrega imena. Najprej je potrebno preveriti, ali je izbrana domena sploh še prosta. To najlaže in najhitreje preverimo kar na spletu.

Preberite si še naslednji članek: Vrhunski vmesnik za nadzor delovanja spletne strani

Če iščete zmogljivo in uporabniku prijazno nadzorno ploščo za spletno gostovanje, je cPanel prava izbira. cPanel je opremljen s funkcijami, ki vam omogočajo enostavno upravljanje spletnega mesta, e-poštnih računov, podatkovnih zbirk in še več.

Izbira ponudnika

Registracija domene poteka preko ponudnika oziroma registratorja. Na razpolago je več ponudnikov. Tudi zato so cene za to storitev različne. Gibljejo se nekje med 5 in 20 evrov na domeno na leto. S plačilom tako postanemo imetnik domene le za določen čas in ne za stalno.

Na kaj še posebej pazimo pri ponudniku?

Podjetij, ki ponujajo registracijo domene, je pri nas veliko. Preden si izberemo pravega, je zelo pomembno, da preverimo tudi ceno za podaljšanje domene. Ko se bo namreč izteklo določeno obdobje, bo domeno potrebno podaljšati. Eden od pomembnejših faktorjev pri preverjanju ponudnikov je tudi dodatna ponudba. Nekateri od ponudnikov poleg domene podarjajo še zasebnost podatkov. To pomeni, da so ob brskanju po registrirani domeni skriti.

Plačilo za registracijo domene

Po najdbi želene domene in ponudnika, sledi registracija domene – plačilo. Za domene v naši državi plačilo urejate s položnicami, medtem ko za plačilo domen, ki jih kupujemo pri tujem ponudniku potrebujemo kreditno kartico ali Paypal račun.

DNS strežnik je potrebno nastaviti po registraciji domene. V roku 48 ur po registraciji domene je spletna stran uporabnika dostopna preko na novo registrirane domene.

Preberite si tudi članek o mobilnih telefonih in izvedeli boste, kje vam avtor priporoča opraviti nakup.

SSL certifikat je kriptografski protokol, ki omogoča zavarovano povezavo med uporabnikom in spletno stranjo. S tem se zavarujejo pretočni podatki, hkrati pa se izniči možnost prisluškovanja pogovoru. Preberite več …