Za nakup domene je potrebna najprej njena registracija

Če vas zanima nakup domene, boste morali domeno najprej registrirati. To predstavlja poseben postopek, preko katerega lahko fizična ali pa pravna oseba za določeno obdobje postane nosilec oziroma lastnik domene. Tovrstna registracija se lahko opravi neposredno na spletni strani izbranega ponudnika. Postopek pa je v resnici precej preprost.

Pri registraciji domene boste morali najprej v preverjalniku za domene poiskati svojo želeno domeno. Nato jo je potrebno dodati v nakupovalno košarico ter zaključiti naročilo. Domena bo registrirana tisti trenutek, ko bo sistem zabeležil vašo transakcijo za nakup. O tem, da je domena registirana, ste tudi primerno obveščeni. Podrobna obvestila vam bo namreč ponudnik poslal na vaš elektronski naslov, ki ste ga navedli ob registraciji.

Nakup domene samo za določen čas

Najkrajše obdobje registracijo domene je eno leto. Ko je domena enkrat registrirana z vaše strani, je ne morete prekiniti oziroma stornirati. Če je ne želite več uporabljati, jo naslednje leto lahko prepustite poteku. To pa pomeni, da je domena ponovno na voljo za registracijo.

Seveda se domena lahko registrira tudi za dlje kot eno leto. Večina domen je za registracijo na voljo za 10 let. Med tovrstnimi so na primer domene .net, .org, .com, .eu. Spet druge domene pa je mogoče registrirati za največ 5 let. Takšna domena pa je na primer .si.

Ali potrebujete nakup domene za e-pošto?

Določene osebe pa nakup domene potrebujejo samo za e-pošto. V tem primeru se je pametno zavedati, da se potrebuje tudi paket gostovanja. To pa je povezano s prostorom na strežniku. Seveda mora biti tudi vaša elektronska pošta nekje shranjena, dokler se je ne prebere.

Če torej nakup domene potrebujete izključno samo zaradi uporabe e-pošte, vam kar nekaj ponudnikov ponuja zakup cenovno zelo dostopnih paktov. Ti vam bodo povsem zadostovali za vaše potrebe.

Menjava lastništva domene

Mnoge zanima tudi področje menjave lastništva domene. To lahko sprožite povsem preprosto, in sicer na takšen način, da zamenjate kontaktne podatke lastnika v uporabniških straneh. Če zamenjate le e-naslov, bo registrator zaradi varnosti sporočilo poslal na prejšnji naslov. Če pa se zamenjajo vsi kontaktni podatki lastnika, pa je sporočilo dejansko poslano na lastniški e-mail domene, kjer se s klikom na povezavo potrdi naslov.