Čemu je certifikat SSL sploh namenjen?

Če ste lastniki spletne strani ali trgovine in četudi niste, ste zagotovo že neštetokrat naleteli na kratico SSL. Nekaterim med vami se niti ne sanja ne, kaj bi to pomenilo, spet drugi pa se še kako dobro zavedate, kaj vam kratica oziroma certifikat SSL omogoča.

V današnjem prispevku vam bomo na enostaven in hiter način poskušali predstaviti, kaj je SSL certifikat in predvsem čemu je ta vrsta certifikata sploh namenjena. Ugotovili boste, da obstaja več vrst certifikatov in da se med seboj kar precej razlikujejo.

Kaj je SSL certifikat?

Gre za poseben protokol, ki omogoča zavarovano povezavo med uporabnikom in spletno stranjo. Posledično se zavarujejo vsi pretočni podatki, obenem pa se še izniči možnost prisluškovanja pogovoru. Pri tem mislimo na komunikacijo med uporabniškim brskalnikom in spletno stranjo ter na prenos podatkov med obema.

SSL certifikat je še posebej pomemben pri spletnih trgovinah. Na teh mestih namreč uporabniki podajajo zelo pomembne podatke, kot je na primer podatek o kreditni kartici, geslo ter podobno. Certifikat v največji meri poskrbi, da se podatki ob prenosu informacij povsem kriptirajo in so tako zavarovani pred vsemi možnimi vdori ali prisluškovanji. To pomeni zelo veliko zaupanje med prodajalcem in kupcem.

Zakaj potrebujete SSL certifikat?

če imate svojo spletno stran ali trgovino je uporaba SSL certifikata zelo zaželena. Predvsem je to pomembno zaradi zaščite informacij, ki so zelo občutljive narave. Pomembno pa je tudi ohranjanje varne povezave med strežnikom in obiskovalcem.

Ker vam bo certifikat omogočil zelo veliko mero varnosti, boste posledično uvrščeni tudi na višja mesta Googlovega brskalnika, kar je za vas izjemnega pomena. Lahko torej rečemo, da SSL certifikat vpliva tudi na SEO optimizacijo vaše spletne strani.

In kar je najpomembneje: vaša spletna stran oziroma trgovina vašim obiskovalcem oziroma strankam ali kupcem ponuja veliko mero zaupanja in posledično tudi zvišuje stopnjo konverzije.

Več vrst certifikata

Verjetno ste že sami ugotovili, da obstaja kar nekaj različnih vrst certifikata SSL. Eden od bolj priljubljenih je na primer Let’s encrypt certifikat. Gre za povsem  brezplačen certifikat, ki poskrbi za kriptiranje podatkov, je pa samopodpisniški. Kaj to pomeni? To pomeni, da ni nobenih dodatnih preverjanj lastništva spletne strani.