Najbolj priljubljena domena v Sloveniji

Kadar je govora o spletnih straneh, spletnih trgovinah in portalih, nikakor ne moremo mimo omembe izraza domena. Čeprav ste verjetno za ta izraz slišali že skoraj vsi, pa dvomimo v to, da bi nam na hitro znali po domače razložiti, kaj je domena.

V nadaljevanju vam bomo poskušali na čim bolj preprost in enostaven način razložiti, kaj je domena, kakšen je njen glavni namen in kako izgleda. Posvetili se bomo tudi domenskim končnicam, med katerimi je zelo priljubljena tudi domena .si. Lahko celo trdimo, da je pri nas daleč v ospredju pred drugimi.

Kaj je domena?

Na kratko lahko rečemo, da je domena naslov spletne strani. Tega vpišemo v spletni brskalnik. Zanj je značilno, da je povsem unikaten. To v praksi pomeni, da določen naslov pokaže samo eno stran. Kljub temu pa ima lahko ena stran več domen.

Domena ima prav poseben namen. Enostavno lahko rečemo, da omogoča, da posamezni strani za uporabnika določimo bolj prijazno in pomensko ime. Obenem si naslov uporabniki veliko lažje zapomnijo.

Prav vsaka od domen je sestavljena iz več delov. To so vrhnja domena in domena, ki sta vedno prisotni. Potem pa je tu še poddomena, ki ni vedno prisotna. Vsi deli domene so med seboj ločeni s piko.

Preberite si še naslednji članek: SSL certifikat za zaščito občutljivih informacij ter ohranjanje varne povezave

SSL certifikat je kriptografski protokol, ki zagotavlja zavarovano povezavo med spletno stranjo ter uporabnikom.

Domenska imena končni uporabniki izbirajo sami, pri čemer morajo ves čas upoštevati, da so taka imena unikatna. Ko je domena že zasedena, se je ne more ponovno registrirati.

Katera domena je pri nas najbolj priljubljena?

V Sloveniji je domena .si daleč najbolj priljubljena. Če poslujete v Sloveniji oziroma s svojimi spletnimi stranmi ciljate predvsem na slovenske obiskovalce, potem je idealna izbira za vas. Označena je kot vrhnja domena naše države. Njen register in vrhnji DNS strežnik upravlja zavod Arnes.

Domena .si je bila do leta 2008 lahko registrirana samo s strani pravnih oseb, danes pa je taka domena na razpolago tudi fizičnim osebam. Zanjo je značilno, da podpira vse šumnike, prav tako vam omogoča tudi registracijo dvočrkovnih domen.

Domena .si je pri nas registrirana s strani več kot 120 000 uporabnikov. Najbolj priljubljena spletna stran s tako končnico pa je vsekakor google.si.