Cerada proti toči preprečuje nastanek poškodb na vozilu

Ljudje so mnenja, da so orkani in tornadi najbolj destruktivni vremenski pojavi. Vendar pa je res, da tudi toča lahko povzroči veliko škode. Ta povzroča škodo na vseh zunanjih površinah. Pri tem  poškoduje kmetijske predelke in kmetom povzroči veliko škode. Povzroči pa jo tudi lastnikom vozil.

Če vozilo pustimo na prostem, ga pustimo popolnoma nezaščitenega pred padajočimi trdimi kepami. Stroški škode so v tem primeru veliki. Tudi le nekaj minut tega vremenskega pojava lahko vozilo močno poškoduje. Pomembno je pravilno ukrepanje. Spremljati moramo vremenske napovedi, da bi vozilo že vnaprej ustrezno zaščitili. To je še posebej pomembno za vse tiste lastnike vozil, ki nimajo možnosti, da bi vozilo parkirali v garaži ali nekje pod streho. Ustrezno zaščito nudi cerada proti toči. Da bi se lažje odločili kakšno pokrivalo kupiti, v nadaljevanju opisujemo značilnosti teh zaščitnih izdelkov.

Preberite si še naslednji članek: Naloge ekspanzijske posode v našem avtomobilu

Ekspanzijska posoda omogoča, da segreta in razširjena tekočina ima mesto, kamor lahko steče. Tako prepreči nabiranje prevelikega pritiska v predelu motorja in ohranja hladilni sistem v delujočem stanju.

Pomembne značilnosti zaščitnih ponjav na vozilu

Ponjave nudijo določeno stopnjo zaščite. Stopnja zaščite pa je odvisna od vrste prevleke in velikosti trdih delcev, ki padajo na vozilo. V primeru, da so ledene kroglice zelo velike, tedaj bo cerada proti toči zmanjšala škodo na vozilu. Zaščitna pokrivala niso draga. Cene se gibljejo od petdeset do sto evrov. Vsekakor pa je cena nakupa mnogo ugodnejša od cene popravila v avtomehanični delavnici.

Za koga je cerada proti toči obvezen avto dodatek?

Pri nakupovanju zaščitnih ponjav je smiselno upoštevati kakovost izdelka. Upoštevajmo njegovo prileganje vozilu, obseg in debelino polnila ter trajnost materialov. Prevleke morajo imeti oblazinjene strani, da bodo nudile zaščito tudi stranskim delom na vozilu. Prepričajmo se, da ima zaščitna prevleka dobro nameščene točke pritrjevanja. Izberimo takšno zaščitno pokrivalo, ki bo najbolj ustrezalo našemu vozilu.

Napotki pri uporabi zaščitnih pokrival na vozilu

Poskusimo vaditi nameščanje zaščitne ponjave. Tako bomo na točo ustrezno pripravljeni. Lahko traja nekaj poskusov, preden jo bomo pravilno in hitro namestili. Izogibajmo se tega, da bi cerado vlekli po tleh. S tem tvegamo, da bi pesek iz tal opraskal barvo vozila. Pri nameščanju in odstranjevanju ne smemo pokrivala močno vleči po barvi vozila. S tem preprečimo nastanek prask in manjših poškodb na vozilu. Zaščitna ponjava ni namenjena temu, da bi jo uporabljali v vseh vremenskih razmerah. Ni priporočljivo, da je zaščitna ponjava venomer na vozilu. Vlaga ujeta pod prevleko, lahko povzroči rjo na vozilu.