Razlogi za uporabo motorističnih rokavic med vožnjo z motorjem

Idealno izkušnjo vožnje z motorjem za mnoge motoriste predstavlja odprta cesta, hiter motor in visoka hitrost. V realnosti pa moramo najti ravnovesje med varnostjo in uživanjem pri vožnji motorja. To ravnovesje pa hitro dosežemo s primerno motoristično opremo. Velikokrat spregledane so motoristične rokavice. Njihova naloga je, da zaščitijo del rok voznika. Obenem pa nudijo boljši oprijem motorja, kar močno izboljša odzivni čas voznika in splošno varnost na cesti.

Rokavice ščitijo voznika v primeru padca

Dejstvo je, da so čelada in rokavice najbolj pomembni kosi opreme pri vožnji motorja. Temu je tako, saj se pri padcu nagonsko zaščitimo z rokami. To pomeni, da je to skoraj vedno prvi del telesa, ki se dotakne tal. To pa velja neglede na hitrost pri kateri voznik pade na tla. Z uporabo motorističnih rokavic se prepreči hujše poškodbe in celo zlome v rokah. Nudijo pa tudi zaščito pred odrgninami, ki se zelo pogoste pri padcih pri nizkih in visokih hitrostih.

Zaščitimo roke pred letečimi delci

Pri vožnji motorja pri visokih hitrostih je neizogibno, da se bodo v nas zaletavale žuželke. To je lahko dokaj boleče, če nimamo primerne zaščitne opreme. Enako pa velja za kamenčke, koščke vej in drugih letečih delcev. Velikokrat se pri močnejših udarcih v naše roke nagonsko odzovemo in spremenimo smer motorja. To je lahko zelo nevarno, saj se lahko zaletimo ali pademo. 

Res je, da nas rokavice za motor ne bodo povsem zaščitile, saj bomo še vedno čutili močnejše udarce. Je pa res, da nam nudijo veliko večjo zaščito, kot če bi vozili z golimi rokami.

Oprijem krmila motorja
Dober oprijem krmila motorja je ključen za zagotavljanje najvišje varnosti pri vožnji.

Roke so izpostavljene vremenskim vplivom med vožnjo motorja

Med vožnjo motorja lahko velikokrat predstavlja veliko oviro samo vreme. Tako nas zmrzal, veter, močno sonce, sneg ipd. hitro ujame nepripravljene. Roke pa so vsem omenjenim elementom izredno izpostavljene, saj z njimi držimo krmilo motorja. Zmrzal povzroči občutek otopelosti v rokah, kar je lahko zelo nevarno. Otopelost roke poveča možnost, da izgubimo nadzor nad motorjem. Motoristične rokavice pa nas varujejo pred elementi narave. Tako nam tudi močan veter, vlaga in drugi elementi ne bodo povzročili otopelosti v rokah. Obenem pa bomo imeli zaščito pred vročim soncem, kar ima tudi veliko prednosti.

Boljši oprijem z rokavicami za motor

Dober oprijem krmila motorja je ključen za zagotavljanje najvišje varnosti pri vožnji. Je pa res, da ga lahko hitro izgubimo. Roke se med vožnjo pričnejo potiti. To pa oslabi oprijem in povzroča zdrse pri ovinkih. Obenem pa, kot prej omenjeno, veter in zmrzal povzroči otopelost prstov in dlani. Rokavice pa nam zagotavljajo močan oprijem krmila, neglede na zunanje okolje. Obenem pa nam pot ne bo povzročal težav pri daljših vožnjah.