Kaj vse nam pove radarska slika padavin?

Radarska slika padavin se lahko spremlja tudi na določenih spletnih straneh, ki jih seveda posodabljajo v realnem času. Tovrstna slika pa vam prikazuje, kje pri nas pada dež, sneg ali kakšna druga oblika padavin. Slika se torej redno posodablja, kar zagotavlja zelo natančen pregled nad trenutnimi razmerami.

Poleg radarske slike padavin vam omenjene spletne strani nudijo še druge uporabne informacije, ki so povezane z vremenom. Na njih lahko preverite, kakšno vreme se obeta za naslednji dan, in sicer za vse kraje po državi. Seveda so na voljo tudi bolj podrobne informacije o temperaturah po državi, prav tako o vetrovih, padavinah in še o drugih vremenskih pojavih.

Informacije o vremenu za različne dejavnosti

Radarska slika padavin je samo ena od številnih informacij, ki vam jih podajajo določene spletne strani. Za vse, ki se na primer ukvarjate z dejavnostmi, ki so povezane z vremenom, je na voljo posebna stran o vremenskih podatkih.

Interaktivna radarska slika padavin prikazuje kje pada dež
Interaktivna radarska slika padavin prikazuje kje pada dež, sneg ali kakšna druga oblika padavin in vam omogoča premikanje in povečavo, da dobite vremenske podrobnosti za določeno območje.

Na omenjeni strani na primer lahko najdete oziroma preverite tudi zgodovinske podatke o temperaturah, padavinah in še o drugih vremenskih podatkih za različna obdobja v preteklosti. Prav tako vam je omogočen tudi dostop do napovedi vremena za obdobje kar nekaj dni vnaprej.

Kaj je animacija padavin?

Animacija padavin je vizualno prikazovanje padavin čez določeno območje, in sicer v določenem časovnem obdobju. S pomočjo takšne animacije lahko zelo jasno in hitro vidite, kdaj, kje in kako intenzivno so padavine potekale in ali pa se premikale čez določeno pokrajino.

S pomočjo animacije radarske slike padavin si lahko ogledate jakost in smer padavin.

Slednje je zlasti koristno za razumevanje vremenskih vzorcev pa tudi za samo napovedovanje prihodnjih razmer, ki so povezane z vremenom.

Zagotavljanje dnevnih vremenskih napovedi

Vremenoslovci ne zagotavljajo zgolj dnevnih vremenskih napovedi, temveč tudi izdaje opozoril pred nevihtami. Spremljajo vse podnebne trende in izvajajo raziskave na področju vremenoslovja in klimatologije.

Njihovo delo je poglavitnega pomena za razumevanje in za obvladovanje vremena pa tudi podnebnih sprememb na naše okolje ter na družbo.

Delovanje radarskega sistema za zaznavanje padavin

Radarski sistem za zaznavanje padavin deluje s pomočjo oddajanja elektromagnetnih valov. Ti se odbijajo od padavin v zraku. Odbite valove zazna radar, ki se namesti na tla ali na letalo. S pomočjo odbitih valov radar zmore izračunati intenzivnost padavin in njihovo lokacijo.