Vžigalne svečke za avto – osnovne informacije

Vžigalne svečke za avto imajo ključno vlogo pri delovanju avtomobilskega motorja. Z iskro, povzročeno s pomočjo vžigalne svečke, se namreč vžge mešanica goriva in zraka, kar vpliva na samo delovanje vozila oziroma se prek tega ustvarja moč, ki poganja sam avto. Za vožnjo oziroma vžig motorja je torej nujno ustrezno delovanje vžigalnih svečk.

Vsak lastnik vozila se je že znašel v situaciji, ko so se pojavili zapleti z vžigom avtomobila. V tem primeru je smiselno, da preverimo vžigalne svečke za avto. Ker gre za dokaj preprost del vozila, ni potrebno obiskati mehanika, ampak lahko poškodovane oziroma obrabljene vžigalne svečke zamenjamo kar sami. 

Pomen vžigalne svečke za avto

Vžigalne svečke za avto imajo temeljno vlogo pri samem delovanju avtomobilskega motorja in posledično omogočajo vožnjo. So sestavni element sistema, ki omogoča vžig mešanice goriva in zraka v motorjih, ki imajo notranje izgorevanje. Sam vžig mešanice pa omogoča delovanje motorja ter s tem premikanje vozila. 

Vžigalne svečke za avto dajejo iskro
Vžigalne svečke za avto dajejo iskro, ki vžge mešanico zraka in goriva, kar povzroči eksplozijo, zaradi katere vaš motor proizvaja moč. Ti majhni, a preprosti vtiči ustvarijo električni lok čez dva vodnika, ki se ne dotikata, a dovolj blizu skupaj, da lahko elektrika preskoči vrzel med njima.

Ko kupujemo vžigalne svečke za avto, je nujno, da izberemo kvaliteten izdelek. S tem, ko izberemo kvalitetne svečke za avto, bomo vplivali na obremenitev samega motorja – ta bo z ustreznimi svečkami zmanjšana, obenem pa bo navor vrtljajev povečan, prožnost motorja pa izboljšana. Prav tako kakovostne svečke doprinesejo k varovanju okolja: poraba goriva in s tem posledično onesnaževanje zraka sta z uporabo ustreznih vžigalnih svečk za avto manjša. 

Razlogi za okvaro vžigalnih svečk 

Kot pri vsakem avtomobilskem delu lahko pride tudi do okvare vžigalnih svečk za avto. Smiselno je, da po končani daljši vožnji preverimo, kakšno je stanje svečk; le tako bomo lahko preprečili neprijetno presenečenje, ki bi ga doživeli ob morebitni nepričakovani okvari vžigalnih svečk. Razlogi za okvaro avtomobilskih svečk so različni – običajno je to posledica usedlin goriva, ki se nabirajo na elektrodah, toplotne poškodbe in razpoke, posledica tvorbe ogljika … Vse omenjeno se odraža med samo vožnjo – zagon motorja je otežen, moč pa znižana.

Kaj povzroča, da se vžigalne svečke za avto hitro pokvarijo?

Kako dolgo bomo lahko koristili vžigalno svečo, je povezano z vrsto vžigalne svečke za avto, kakovostjo goriva ter samim delovanjem vozila. Platinaste vžigalne svečke bodo služile dlje časa kot svečke iz niklja, zato je smiselno pred nakupom novih razmisliti tudi o življenjski dobi izbrane svečke. Prednost vsega pa je ta, da je vžigalne svečke za avto relativno preprosto zamenjati, zato vozila ni potrebno odpeljati v za to namenjene poslovalnice, pač pa jih lahko zamenjamo kar sami.