Vrste zemljevidov in njihova uporaba

Že v času osnovnošolskega izobraževanja ste spoznali, da je znanih kar nekaj vrst zemljevidov. Na splošno jih lahko delimo v dve večji skupini. To so splošni in tematski zemljevidi. Prva vrsta prikazuje relief, reke, naselja in podobno. Tematski pa prikazujejo vreme, temperaturne značilnosti, gostoto poselitev in podobno.

Posebna vrsta so zgodovinski zemljevidi sveta. A ne glede na vrsto in podvrsto je ključno, da je zemljevid popoln. To je tedaj, ko vsebuje mrežo, naslov, datum, avtorja, smeri neba, merilo in legendo.

Kdo riše zemljevide?

Ob pogledu na kateri koli zemljevid se marsikdo vpraša, kdo pravzaprav riše zemljevide. Rišejo jih kartografi. Pri samem risanju si strokovnjaki pomagajo s pomočjo letalskih ali pa satelitskih slik površja Zemlje. Izdelujejo jih s pomočjo računalnika.

Zelo zanimivi že na prvi pogled so zgodovinski zemljevidi sveta.

Najstarejši primerek zemljevida je bil odkril na arheološkem najdišču najstarejše znane naselbine v srednji Turčiji, in sicer leta 1963. Zemljevid je iz časa približno 6000 let pred našim štetjem.

Kako je svet izgledal nekoč?

Če ste se kdaj spraševali, kako je bil svet videti nekoč oziroma v določenem obdobju, vam pri tem lahko pomagajo zgodovinski zemljevidi sveta.

Zgodovinski zemljevidi sveta ponujajo umetniško vrednost
Zgodovinski zemljevidi sveta prikazujejo pretekle interpretacije realnosti in dogodkov, odražajo kulturne in družbene trende časa, ponujajo umetniško vrednost in sledijo razvoju kartografije.

Zgodovinski zemljevid bo dobrodošel tudi tedaj, ko vas bo na primer zanimalo, kako je bil videti vaš domači kraj denimo sredi 19. stoletja. Ste vedeli, da slednje lahko preverite tudi na spletu. Na voljo so namreč zgodovinski zemljevidi sveta. Uporabnikom je omogočeno interaktivno brskanje.

Viri za interaktivne zemljevide

Interaktivni zgodovinski zemljevidi sveta morajo imeti v ozadju dobre vire. To so stari zemljevidi, načrti, ne nazadnje tudi plakati. Zgodovinski zemljevidi že na sploh veljajo za enega od najbolj dragocenih virov informacij.

V tem videu si bomo ogledali naključne zgodovinske zemljevide sveta od 16. do 19. stoletja, ki so zelo zanimivi.

Ker so svetovni zgodovinski zemljevidi zelo veliki, jih je zelo težko ravnati. Izziv je prav tako v tem. Da so pogosto sestavljeni iz več delov. Za njihovo digitalizacijo je zato potreben prav poseben skener večjega formata. Pri obdelovanju in objavljanju se uporablja poseben format, ki je posebej optimiziran za zemljevide. Zagotavlja zelo hitro izrisovanje na spletu.

Tudi majhna besedila so zahvaljujoč kakovosti slike lahko videti izjemno dobro. Sama tehnologija in svetloba skenerjev za zemljevide pa je zasnovana tako, da omogoča, da stari dokumenti niso izpostavljeni prav nobenim škodljivim vplivom. Osvetljava je namreč zelo kratka.