Naloge ekspanzijske posode v našem avtomobilu

Hladilni sistem v našem avtomobilu je dokaj kompleksen. Njegova naloga je ohlajanje motorja na določeno temperaturo. Motor avtomobila deluje najbolje pri določeni temperaturi, ki je približno nekje od 100 °C do 105 °C stopinj. Če je ta previsoka ali prenizka, se njegove komponente hitreje obrabijo. Pri tem pa se tudi sprošča več emisij v okolje. Hladilni sistem v avtomobilu je zato narejen tako, da omogoča čim hitrejše segrevanje motorja do določene temperature. Njegov ključni sestavni del pa je ekspanzijska posoda, ki poskrbi za segreto odvečno hladilno tekočino, ki potrebuje prostor, da se ohladi.

Motor se ohlaja preko hladilne tekočine

Vsako vozilo z vgrajenim motorjem na notranje izgorevanje potrebuje ustrezen hladilni sistem. Ta je sestavljen iz serij povezovalnih in hladilnih cevi, termostata, ventilatorja, hladilnika, ekspanzijske posode ter nekaterih drugih delov. Kot prej rečeno, je naloga omenjenega sistema, da pusti motorju, da se ogreje do določene mere. Tako hladilna tekočina pri hladnem zagonu motorja miruje, saj je ne potrebujemo nemudoma. Ko pa se motor segreje do primerne mere, pa termostat spusti hladilno tekočino, da prične krožiti okoli motorja. S tem pobira vročo energijo in jo prenaša v hladilnik, ki se nahaja v sprednjem delu vozila. Pri tem pa se otopljena tekočina za hlajenje hitro ohladi. Zaradi učinka ekspanzije potrebuje določen prostor, kamor lahko odteče, da ne poškoduje cevi med svojim širjenjem.

Hladilna tekočina
Zaradi učinka ekspanzije hladilna tekočina potrebuje določen prostor, kamor lahko odteče, da ne poškoduje cevi med svojim širjenjem.

Tekočina za hlajenje sčasoma hlapi

Veliko voznikov se ne zaveda, da so potrebni redni pregledi hladilne tekočine v njihovem vozilu. Priporočljivo je, da to opravimo vsake 2-3 mesece in pred daljšimi vožnjami. Omenjena tekočina sčasoma hlapi. Tako jo lahko hitro zmanjka, kar močno oteži delovanje motorja. Ekspanzijska posoda tako ne bo delovala pravilno, motor in njegove komponente pa se bodo hitreje obrabljale. Pregled ekspanzijske posode za avto lahko opravi mehanik, ki nam bo znal najbolje svetovati, kar se tiče ustreznosti delovanja sistema za hlajenje. Velikokrat se zgodi, da preperijo cevi, ki povezujejo radiator do motorja. Te cevi je dobro čimprej zamenjati, saj lahko tako izgubimo ogromno tekočine.

Vodna črpalka je pomembna komponenta hladilnega sistema

Za črpanje hladilne tekočine je zadolžena vodna črpalka, ki se nahaja v predelu motorja. Ta se aktivira, ko termostat zazna določeno višino temperature motorja. Če črpalka ne deluje pravilno, se ekspanzijska posoda ne bo mogla pravilno napolniti z ogreto tekočino za hlajenje. To lahko preobremeni različne komponente hladilnega sistema in jih sčasoma tudi poškoduje. Vodno črpalko je najbolje zamenjati pri velikem servisu našega vozila, ki ga opravimo po potrebi ali vsake nekaj let.

Preberite si še naslednji članek: Ko se pokvari sklopka

Sklopka je del avtomobila, ki je pogosto v uporabi, zato ne preseneča, da sčasoma začne kazati znake obrabe in je nujna menjava sklopke.