Več vrst spletnega gostovanja

Zagotovo je vsak od vas že imel izkušnje z najemanjem prostora. Pri tem je bilo potrebno upoštevati številne kriterije in pogoje, da ste dobili tak prostor, kot ste si zamislili. Lahko ste najemali prostor za bivanje ali pa za poslovno delo, morda celo za shranjevanje določenih izdelkov.

Sodobni čas pa nam omogoča, da lahko prostor najamemo oziroma zakupimo tudi na spletu. Temu strokovnjaki rečejo gostovanje spletnih strani. V nadaljevanju si bomo nekoliko podrobneje pogledali kaj je to in vas opozorili na določene dejavnike, ki jih pri taki storitvi nikakor ne smete spregledati.

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani pomeni zakup prostora na strežniku. Strežnik je zelo zmogljiv računalnik, ki je lahko s hitro povezavo neprekinjeno povezan s spletom. Na njem se najpogosteje shranjuje spletna pošta in spletne strani. Za slednje je značilno, da so sestavljene iz datotek in baz. Kaj vse lahko še shranjujemo na njem, pa je v prvi vrsti odvisno od ponudnika take storitve in seveda tudi od posameznega paketa gostovanja.

Oblike spletnega gostovanja

Na voljo imamo številne oblike spletnega gostovanja. Delimo ga na deljeno, VPS, namensko, gostovanje v oblaku in tako dalje. Za večino od uporabnikov je zagotovo najprimernejše deljeno gostovanje. Zanj velja, da je tudi najcenejše. Pri tej obliki gostovanja spletnih strani je značilno, da si strežnik deli več naročnikov hkrati, vsak posamezni uporabnik pa prejme tudi dostop do nadzorne plošče. Preko nje nato upravlja s svojim paketom.

Za gostovanje spletnih strani je priljubljeno tudi t. i. reseller gostovanje. Nekateri to obliko gostovanja imenujejo tudi gostovanje za nadaljnjo prodajo. Glavna značilnost reseller gostovanja je, da lahko naročnik zakupljeni prostor razdeli na manjše pakete, ki jih po lastno določenih cenah prodaja svojim končnim naročnikom. Ta oblika gostovanja se najbolj priporoča za uporabnike, ki se ukvarjajo z izdelavami spletnih strani.

Brezplačno DNS gostovanje

Ali ste vedeli, da domene, ki so registrirane pri določenih ponudnikih, vključujejo tudi možnost povsem brezplačnega DNS gostovanja. Svojim domenam pri takih ponudnikih lahko urejate DNS zapise in jih usmerjate na poljubne strežnike ali storitve. To pomeni, da domenam lahko urejate napredne zapise brez zakupljenega paketa gostovanja spletnih strani.

Dandanes imamo na voljo različne načine gostovanja spletnih strani. Zadnja leta je vedno bolj popularen VPS strežnik, saj omogoča pred nepredstavljiv nivo prilagodljivosti in številne napredne zmogljivosti.

Če servis telefonov poteka pod okriljem strokovnjakov, potem ti na telefonu lahko odpravijo še tako komplicirano napako. Nanj se lahko dandanes naročimo kar od doma preko spleta. Preberi več …

Kaj povzroči izgubo podatkov na naših digitalnih napravah. Skoraj vsakemu od nas se je že zgodilo, da je v nekem trenutku po pomoti izbrisal kakšno kopijo datoteke ali dokumenta, ki smo ga zadnjih nekaj dni imeli v delu.  Preberi več …