Kaj povzroči izgubo podatkov na naših digitalnih napravah

Dandanes hranimo skoraj vse naše najbolj dragocene podatke na računalniku, prenosniku, tablici in pametnem telefonu. Res je, da je tehnologija vedno bolj zanesljiva, vendar se nam še vedno lahko zgodi, da se naša naprava lahko pokvari. Izguba podatkov nas tako zelo prizadene, saj izgubimo dostop do naših slik, videov, uporabniških računov ipd. Obstaja več vzrokov izgube naših podatkov, ki je dobro, če jih poznamo, saj se jim tako lažje izognemo v prihodnosti.

Nezanesljiva strojna oprema

Prej smo omenili, da so računalniške naprave vedno bolj zanesljive. To drži, vendar se z leti uporabe vsak trdi disk, SSD, spominska kartica in USB ključ počasi obrablja. Tako so naši spominski mediji vedno bolj dovzetni za strojne napake. Pomembno je, da se zavedamo, da strojna oprema, ki ima več kot 5 let, je potrebna pregleda zdravja, saj gre lahko hitro kaj narobe.

Pomembno je tudi, da se prepričamo, da je naš prenosnik in stacionarni računalnik čist. Tako poskrbimo, da nabiranje praha ne bo obremenjevalo notranjih komponent, kar bo povečalo življenjsko dobo naprave.

Virusi lahko naredijo veliko škode

Vsaka nova aplikacija, ki jo presnamemo s spleta, nam lahko namesti zlonamerno programsko opremo na računalnik. Virusi lahko povzročijo, da se nam računalnik noče več naložiti v operacijski sistem in druge nevšečnosti. Dosti poznanih primerov je tudi, ko virus zaklene naše podatke in moramo plačati odkupnino za geslo, ki nam bo omogočilo dostop do njih. Taka izguba podatkov je lahko res katastrofalna, saj ne moremo več uporabljati svojega računalnika.

Ponesreči izbrisani podatki

Včasih se nam zgodi, da ponesreči izbrišemo nekaj, kar kasneje ugotovimo, da nujno potrebujemo. To se je verjetno zgodilo že vsakemu uporabniku računalnika. Tukaj je izredno pomembno, da ne paničarimo, saj se podatki še vedno nahajajo na našem trdem disku. Priporočamo, da nemudoma odnesemo celoten prenosnik, pametni telefon ali drugo napravo strokovnjakom za izgubo podatkov.

Preberite si še naslednji članek: Učinkovito reševanje podatkov z vseh vrst medijev

 Če se vam medij pokvari, ste najprej panični, v istem hipu že razmišljate o najustreznejši rešitvi. Reševanje podatkov z vseh vrst medijev zaupajte strokovnjakom, sploh če se takšne težave do sedaj niste lotevali sami. 

Izguba električne energije

Izguba elektrike lahko povzroči veliko škodo. Recimo, da pišemo dolgo poročilo za službo na našem računalniku, ko kar naenkrat zmanjka elektrike. Svojega dokumenta nismo shranili in smo zelo verjetno izgubili vse, kar smo do sedaj naredili. Če delamo z občutljivimi podatki, je dobro, če investiramo v UPS ali drugo opremo, ki bo ohranjala naš računalnik delujoč, ko bo zmanjkalo elektrike.

Ne glede na to, če smo v pisarni ali doma, nam izguba podatkov lahko povzroči resne težave. Na srečo obstajajo strokovnjaki, ki nam iz še tako poškodovanih spominskih medijev lahko rešijo vse. Na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si bomo našli koristne nasvete in strokovno pomoč, če nas je doletela izguba podatkov.