Naravni kamen v različnih vrstah

Naravni kamen se uporablja v arhitekturi, gradbeništvu in kamnoseštvu. Velja za material, ki ne izgubi prvotne kakovosti in trdote, saj je sestavljen iz več različnih kamnin, ki ohranjajo strukturo. Te kamnine so predvsem trdi minerali, glavna sestavina pa je kremen. 

Kamnoseštvo uporablja ta kamniti material za obdelavo in izdelovanje različnih izdelkov iz kamna. Z njim lahko kamnoseki ustvarijo izdelke za interier in eksterier. Prav tako pa je to priljubljen material za izdelavo nagrobnikov. Nagrobniki iz naravnega kamna uspešno kljubujejo različnim vremenskim razmeram, kot je vročina, zelo nizke temperature, zmrzal in dež. V nadaljevanju pa predstavljamo različne vrste naravnega kamna in njegove prednosti za obdelavo. 

Priljubljen material za izdelavo kamnitih izdelkov 

Trpežen in robusten naravni kamen je v kamnoseštvu in gradbeništvu priljubljen zato, ker je prilagodljiv za obdelavo ter omogoča izdelavo dekorativnih izdelkov v široki paleti barv in vzorcev. Poleg tega pa kamnoseki lahko površino kamnine fino obdelajo, zato da dobi luksuzen pridih. Obstajajo pa še druge prednosti tega materiala, kot so: 

  • Majhna obraba in dolga življenjska doba 
  • Odpornost proti zmrzovanju in ognju 
  • Toplotna akumulativnost in odlične izolacijske lastnosti 
  • Obstojnost 

Preberite si še naslednji članek: Kakšno prevleko sedežne garniture je najbolje izbrati

Kaj je lepšega kot se po dolgem in napornem dnevu sprostiti na udobni sedežni garnituri?
Ali pa preživeti vikend ob gledanju vaše najljubše oddaje ali branju knjige, zleknjeni kar doma na vaši sedežni?

Kamniti izdelki iz granita in kvarcita 

Granit in kvarcit sta priljubljena materiala za obdelavo v kamnoseštvu. Granit je trd naravni kamen, ki se velikokrat uporablja za izdelavo kuhinjskih in kopalniških pultov ter okvirjev za kamin. Granit je hkrati tudi trpežen material in toplotni izolator, ki je za izdelavo pultov primeren tudi zato, ker se ne poškoduje in je enostaven za vzdrževanje. 

Kvarcit se prav tako največ uporablja za obdelavo kopalniških in kuhinjskih pultov ter zunanjih miz. Kvarcit je izjemno trpežen material, ki je odporen proti visokim temperaturam ter proti praskam in poškodbam. Ta material je sestavljen iz peščenjaka in kremena, kar mu daje sivo in belo barvo, zato je nekoliko podoben marmorju. 

Preberite naslednji članek: Zakaj je trosed z ležiščem lahko odlična izbira

Trosed je vsestransko uporaben kos, ki se bo podal v vsak prostor v vašem domu​. Odlična rešitev so tudi za vse, ki se soočajo s prostorsko stisko.

Kamnoseška obdelava materialov iz marmorja in lehnjaka 

Kamnoseki izdelujejo izdelke tudi iz marmorja in lehnjaka. Marmor velja za luksuzni material, saj je oblikovan s pomočjo močne toplote in pritiska, kar ustvarja čudovite barve in zapletene linije na eni kamniti ploskvi. Marmor je na voljo v različnih barvah, ki se prelivajo po površini. 

Lehnjak pa je na voljo v barvah, kot je bela, rumena in barva smetane. Lehnjak je sedimentna kamnina, ki se tvori v mineralnih izvirih. Ta material uporabljajo kamnoseki pri obdelavi izdelkov za zunanje površine, kot so terase in vrtne poti. 

Preberite naslednji članek: Omogočimo drevesom zdravo rast

Zimska sezona je idealna za obrezovanje sadnih dreves, saj takrat spijo. Znano je, da zelena barva blagodejno vpliva na oči, medtem ko um pomirja. Vendar, da bi lahko zares uživali v sproščenih trenutkih, nam obrezovanje okrasnih dreves na našem vrtu ne sme biti tuje.

Kamnoseštvo VM Kunovar iz Ljubljane izdeluje izdelke iz več vrst naravnega kamna, pri čemer izvajajo kamnoseška dela tako za notranjost hiše ali poslovnega prostora kot za zunanje površine in okolico. Kamnoseštvo Kunovar pa izdeluje tudi nagrobnike in nagrobno opremo.