Omogočimo drevesom zdravo rast

Vsak nov lastnik nepremičnine se zaveda, da mora poskrbeti za zdravje svojih rastlin. Pri tem je potrebno izpostaviti drevesa, saj potrebujejo redno oskrbo. Zimska sezona je idealna za obrezovanje sadnih dreves, saj takrat spijo. Če jim previdno in natančno odstranimo odmrle veje in druge elemente, jim bomo omogočili boljšo rast. Obenem pa bomo preprečili razvoj bolezni in naselitev parazitov. Omenjeno opravilo je potrebno narediti strokovno, saj lahko drugače poškodujemo drevo. Res pa je, da vsako drevo potrebuje malenkost drugačno oskrbo, zato je dobro, če zaprosimo za pomoč strokovnjaka.

So se vaša drevesa razrasla preveč v višino in širino? Redno obrezovanje dreves krepi rast, spodbudi cvetenje, izboljša zdravje in ohranja obliko.

Obrezovanje dreves izboljša njihovo rast 

Najbolj opazna posledica obrezovanja sadnih dreves je razvoj novih vej. Drevesa jih poženejo z namenom, da nadomestijo stare in odmrle. Če pa so te še vedno v krošnji ali drugih delih drevesa, pa povzročijo veliko težav. Ko odstranimo stare veje, je to odlično za kroženje zraka. Naša sadna drevesa potrebujejo kisik za ohranjanje svojega zdravja, saj ga uporabljajo za uporabo glukoze kot energijskega vira za svoj metabolizem. Če ga je premalo, je mogoče, da ne bo obrodilo veliko sadov.

Višji pridelek sadja

Sadje je visoko cenjena hrana že od prvih začetkov človeške civilizacije. Vsebuje ključne vitamine in minerale, ki jih potrebujemo za ohranjanje visokega nivoja energije in drugih telesnih funkcij. Pogosto pa se zgodi, da naša sadna drevesa ne pridelajo toliko sadja, kot smo morda pričakovali. Za to je v veliki meri odgovorno vreme, kot tudi starost drevesa. Je pa res, da mrtvi les v obliki vej in drugih delov močno ovira obroditev sadov. Z odstranitvijo vej, ki samo bremenijo drevo in predstavljajo možno gojišče bakterij in virusov, pa pospešimo rast drevesa. To pa ima kot posledico tudi višjo pridelavo sadežev, ki so izredno okusni in privlačni na pogled.

najboljša hrana za pasje mladiče

Preberi še: Koristni nasveti pri izbiri hrane za pasje mladiče

Če razmišljate o tem, da boste v svoj dom povabili pasjega mladička, je dobro, da najprej razmislite o tem, kakšna hrana za pasje mladiče je najbolj primerna …

Spremenimo smer rasti drevesa

Drevesa in številne rastline morda na prvi pogled rastejo popolnoma naključno. V resnici pa se neprenehoma prilagajajo soncu in surovinam v tleh. Omenjenemu pojavu so predvsem izpostavljena drevesa, saj potrebujejo veliko količino sonca. Tako je tudi mogoče, da pričnejo rasti v pot drugim rastlinam ali elementom, kar lahko povzroči nemalo težav.

Zelo pomembno je obrezovanje sadnih dreves, če ta ne rastejo pravilno. S pravilnim obrezovanjem jim je mogoče spremeniti rast. Tako jim olajšamo nadaljnji razvoj kot tudi pridelavo sadežev. Obenem pa preprečimo, da bi se med rastjo poškodovala. 

Priporočljivo je, da se posvetujemo s strokovnjakom za obrezovanje preko spletne strani ali v živo. Tako je mogoče, da naredimo načrt za trajno oskrbo naših zelenih površin in rastlin, kar jim zagotovi dolgo in uspešno rast.