Najbolj pogoste okvare na vozilih

Dejstvo je, da so avtomobilske okvare del našega vsakdana. Pravzaprav se zgodijo lahko tudi najboljšim in najbolj skrbnim voznikom. Najpogosteje pa je vzrok za takšne težave avtomobilski akumulator. Medtem ko so akumulatorji še sorazmerno preproste naprave za menjavo ali vsaj za oživljanje, pa je nekoliko drugače, ko nam v avtu odpove elektronika oziroma samo upravljanje motorja.

Druga najpogostejša težava pri nas v povezavi z vozili so zaklenjeni avtomobili – in seveda ključi v notranjosti avta. To velja za posebno vrsto zagate, ki jo seveda načeloma povzroči kar uporabnik oziroma lastnik avta sam. Pogosto po nesreči ključ avta denimo pustijo v prtljažniku.

Vse bolj obremenjeni akumulatorji

O pogostih okvarah na vozilih nam seveda lahko najbolje pripovedujejo kar mehaniki. Ti se radi spominjajo dogajanja na cestah pred nekaj desetletji, ko so najpogosteje pomagali avtom, pri katerih se je strgal jermen. Dandanes pa se isti strokovnjaki predvsem srečujejo z okvarami različnih nadzornih ter krmilnih sistemov oziroma z njihovimi napajanji.

Kako preizkusiti in zamenjati pokvarjen avtomobilski akumulator (najboljši vodnik)

Raziskave kažejo na to, da je bilo pred dvema desetletjema skorajda dvakrat manj težav z akumulatorji, kot jih imamo danes. Slednje pa je vsekakor posledica vedno večje obremenitve avto akumulatorja, in sicer z najrazličnejšimi porabniki, ki jih nekoč nismo poznali. Nekateri avto akumulatorji energijo porabljajo tudi tedaj, ko je motor izključen. Za kakšen avtomobilski akumulator celo velja, da porablja energijo ves čas. Po drugi strani pa strokovnjaki opažajo, da se je v tem času precej izboljšala motorna tehnika, ki posledično precej manjkrat odpove.

Se kablov vozila še vedno lotevajo tudi glodavci?

V preteklosti so bili za različne poškodbe na vozilih ne nazadnje krivi tudi glodavci. Danes je takšnih težav bistveno manj. Za glodavce so namreč najbolj slastni visokonapetostni vžigalni kabli postali preteklost. Prav tako se je precej občutno zmanjšalo še težav, ki so povezane z vlago pri razdelilni kapi. Zaradi vse boljših oziroma bolj kakovostnih materialov in tesnjenja vse redkeje odpovedujejo tudi glave motorja.

Avtomobilski akumulator je dandanes lahko preobremenjen
Pred dvema desetletjema je bilo skorajda dvakrat manj težav z avtomobilskimi akumulatorji, kot jih imamo danes. To je posledica vedno večje obremenitve akumulatorja z najrazličnejšimi porabniki, ki jih nekoč nismo poznali.

In če smo nekdaj predvsem v vročih poletnih mesecih tvegali, da nam bo med vožnjo v koloni avto zakuhal, takšnega pojava k sreči skorajda ni več. Hladilni sistemi namreč postajajo samo še bolj zmogljivi, prav tako tudi precej bolje upravljani.