Koristni nasveti za izbiro ter delovanje letnih gum za avto

Zimske avto pnevmatike je potrebno zamenjati za letne gume, kadar dnevne temperature ostajajo nad ničlo. V določenih državah, tudi pri nas, lahko vozniki oziroma lastniki vozil zaradi uporabe neprimernih pnevmatik dobijo kazen.

Letne avtomobilske gume imajo v primerjavi z zimskimi drugačen vzorec tekalne plasti. Poudarjena je predvsem vzdolžna smer, imajo ožje utore ter drugačno konfiguracijo žlebov. To zmanjšuje nevarnost hidroplaninga, izboljšuje oprijem tako v mokrih kot suhih pogojih. Prav tako preprečujejo deformacijo gum med zavijanjem, omogočajo kratko zavorno razdaljo ter odlično vodljivost.

Kaj je značilno za zimske gume za avto

Zimske gume za avto so izdelane iz bolj mehke gumene zmesi. To bistveno povečuje samo stopnjo prilagodljivosti, in sicer v stiku z vročim asfaltom. Oprijem ceste se posledično zmanjša, tekalna plasti pa se obrabi precej hitreje, kar seveda povečuje morebitno tveganje za prazne gume med vožnjo čez ovire, zavorna pot pa se poveča.

Letne avtomobilske gume imajo v primerjavi z zimskimi drugačen vzorec tekalne plasti.

Prekomerna mehkoba zimske avtomobilske gume vpliva tudi na vožnjo vozila. Posledično se za proizvodnjo letne gume uporablja bolj trda zmes s precej nižjo vsebnostjo silikonskih polimerov.

Upoštevanje vremenskih razmer pri uporabi avto gum

Pri uporabi pnevmatik je seveda v prvi vrsti potrebno upoštevati vremenske razmere. Vreme je namreč lahko v prehodnem stanju izjemno nestabilno. Temperature ponoči in podnevi so lahko izjemno različne. Če svoje vozilo na primer uporabljamo predvsem zjutraj ali zvečer, se nam ne splača hiteti z nameščanjem letnih pnevmatik. Bolje je namreč počakati, da povprečne dnevne temperature dosegajo med 5 ter 7 stopinj Celzija in so stabilnejše.

Če uporabljamo stare letne gume, je treba obvezno preveriti debelino tekalne plasti. Ta v prav nobenem primeru ne sme biti tanjša od 2,5 ali treh milimetrov. V nasprotnem primeru bo namreč stopnja oprijema na cesti zagotovo nezadostna.

izberite prave avtomobilske gume
Asimetrične letne gume so veliko bolj vsestransko uporabne.

Vzorec tekalne plasti mora biti v skladu s pogoji delovanja vozila

Pri izbiri nove avto letne gume se moramo povsem prepričati, da smo izbrali primeren vzorec tekalne plasti, ki mora biti v skladu s pogoji delovanja vozila. Simetrične pnevmatike z vzorcem, ki nimajo smeri, so dobrodošla izbira za bolj mirne vožnje.

Asimetrične letne gume pa so po drugi strani veliko bolj vsestransko uporabne. Omogočajo izjemno dobro vožnjo vozila, in to na suhih ter mokrih površinah.

ekspanzijska posoda za avto

Ključna komponenta hladilnega sistema v avtomobilu

Novejši avtomobili so sposobni dosegati zelo visoke hitrosti in imajo nizko porabo goriva. Obenem pa lahko prevozijo ogromno količino kilometrov oziroma imajo visok domet.