Verige za avto za varno vožnjo v snegu

Snežne verige za avto delujejo tako, da lahko prodrejo globlje v led in sneg na cesti, v primerjavi z zimskimi pnevmatikami, ki na drugi strani zagotavljajo dober oprijem le na spolzkih površinah. Prav zato v zimskih snežnih razmerah ni dovolj, da so na avtomobilu nameščene samo zimske pnevmatike, saj brez verig ne morejo zagotoviti povsem varne vožnje. 

Zimske ketne za avto kolesa so na voljo v dveh različnih vrstah. Tako obstajajo snežne ketne v klasičnih povezovalnih kablih ter ovijalne avto ketne, ki se ovijejo okoli pnevmatike, ko je ta v snegu. Sicer pa se verige za avto razlikujejo tudi glede gladkosti vožnje, moči vleke, zanesljivosti, enostavnosti namestitve in priporočene hitrosti vožnje, ko so ketne nameščene na kolesa. 

Kdaj uporabiti snežne ketne za pnevmatike? 

Da bi snežne verige za avto lahko zagotavljale sprejemljivo raven pospeševanja, zaviranja in upravljanja z vozilom, jih je potrebno uporabiti oziroma namestiti takoj, ko se na cestni površini začne ustvarjati plast ledu ali zgoščen sneg. V primeru, da na cesti ni dovolj snega ali ledu, tedaj lahko nameščene ketne za kolesa poškodujejo cesto, platišča in zimske gume. Pri namestitvah snežnih keten na kolesa velja naslednje

  • Če vozilo deluje na prednji pogon, morajo biti zimske ketne nameščene na sprednja kolesa. 
  • Če vozilo deluje na zadnji pogon, morajo biti avto ketne nameščene za zadnjih kolesih. 
  • Če ima avto štirikolesni pogon, morajo biti snežne ketne nameščene na vsa štiri kolesa. 

Preberite si še naslednji članek: Za hladno in udobno notranjost vašega vozila

Ministrstvo za promet je na podlagi Zakona o varnosti cestnega prometa izdalo Pravilnik o temnenju stekel na vozilih. Zaradi varnosti je potrebno morebitno temnenje stekel vpisati v homologacijski kartonček. 

Lastnosti snežnih keten za pnevmatike 

Avto ketne za varno vožnjo v snegu je običajno mogoče kupiti v parih, zato da lahko ustrezajo določenim dimenzijam pnevmatik, pri čemer se upošteva premer kolesa in širina tekalne plasti. Vožnja s pravilno nameščenimi snežnimi ketnami v ustreznih dimenzijah  zmanjša dovoljeno hitrost vozila na 50 km/h, pri tem pa poveča vlečno silo in zaviranje na zasneženih ali ledenih površinah. 

Specializirani spletni trgovec z avto opremo na naslovu withcar.si v svoji ponudbi nudi snežne verige za avto, ki so namenjene za osebne avtomobile. Poleg tega pa v ponudbi lahko najdete tudi zimske ketne za kombije in kombinirana vozila, pri čemer so členi v verigi vzdržljivi in prilagojeni večjim obremenitvam težjih vozil. Zimska oprema za avto Withcar pa nudi tudi snežne ketne za vozila s štirikolesnim pogonom.