Ključna komponenta hladilnega sistema v avtomobilu

Novejši avtomobili so sposobni dosegati zelo visoke hitrosti in imajo nizko porabo goriva. Obenem pa lahko prevozijo ogromno količino kilometrov oziroma imajo visok domet. Vse to omogoča hladilni sistem, ki skrbi za optimalno delovanje motorja. Ključni del omenjenega sistema je ekspanzijska posoda, ki je namenjena shranjevanju segrete hladilne tekočine. Brez nje bi se celotni hladilni sistem preobremenil in se pokvaril. Zato ga imajo vgrajenega vsa manjša in večja cestna vozila, ki uporabljajo pogon z motorjem na notranje izgorevanje.

Hladilna tekočina se med delovanjem motorja segreje 

Današnji avtomobili imajo veliko bolj napredne hladilne sisteme za motor, kot so jih imeli nekoč. Preko njih se pretaka hladilna tekočina, ko blok motorja, bati in drugi mehanski deli dosežejo delovno temperaturo. Takrat se aktivira analogni ali digitalni termostat in vodna črpalka preko hladilnih cevi ter hladilnika motorja izpusti posebno tekočino, ki nase lahko veže veliko količino toplote. Omenjena tekočina se neprestano pretaka skozi hladilnik motorja in ekspanzijsko posodo, saj se s tem zagotovi, da ne prihaja do pregrevanja motorja. Pravimo ji tudi antifriz, saj ima zelo nizko ledišče in zelo visoko toplotno zmogljivost.

ekspanzijska posoda za avto
Današnji avtomobili imajo veliko bolj napredne hladilne sisteme za motor, kot so jih imeli nekoč.

Hladilni sistem v avtomobilu je vedno pod pritiskom

Moderni avtomobili uporabljajo hladilne sisteme, ki so vedno pod pritiskom. S tem se omogoči, da se tekočina prekata hitro in učinkovito skozi več komponent. Med delovanjem motorja se prej omenjena tekočina neprestano pretaka v ekspanzijsko posodo, kjer se tudi deloma ohladi. Volumen tekočine za hlajenje se poveča, ko je segreta. Pri tem se ustvari dodaten pritisk v hladilnem sistemu. To povzroči, da tekočino potisne nazaj v sistem za hlajenje in prisili njeno ponovno kroženje. Tako se avtomobil lahko učinkovito in samodejno hladi med krajšimi in daljšimi vožnjami. Pri tem pa ni potrebe, da nas skrbi, da bi se katera od komponent v motorju pregrela.

Simptomi slabo delujočega hladilnega sistema motorja

Ključne komponente hladilnega sistema v našem avtomobilu so mnoge. Ni pa potrebno poznati vseh, da opazimo težave ali okvare. Nekateri najbolj klasični simptomi okvarjenega hladilnega sistema so:

  • Motor se med delovanjem pregreva
  • Počena ali razpokana ekspanzijska posoda
  • Mogoče je opaziti izpust pare izpod pokrova motorja
  • Hladilna tekočino se nabira pod parkiranim vozilom (ne smemo zamenjati za kondenzacijo vlage pri uporabi avto klime, ki je normalen pojav)
  • Nivo hladilne tekočine je nizek ali se hitro izprazni
  • Slabši domet vozila, zaradi višje temperature delovanja motorja

V primeru, da sumimo na težave s hladilnim sistemom hlajenja v avtomobilu, je priporočljiv čimprejšnji obisk mehanika. Tako zagotovimo, da ne bo prišlo do hujših poškodb komponent v motorju in da bo naš avtomobil deloval brez težav.

Težave z vodno črpalko

Načeloma ni potrebno vzdrževati večine komponent hladilnega sistema v avtomobilu. Nekatera vzdrževalna opravila pa je potrebno izvesti prej ali slej. Vodno črpalko je potrebno prej ali slej zamenjati po določenem številu prevoženih kilometrov. V nekaterih primerih lahko vodna črpalka zdrži celotno življenjsko dobo avtomobila, vendar je velika verjetnost, da ne bo delovala več optimalno po nekaj letih uporabe. Načeloma je ni potrebno menjati, če deluje dobro. Se pa priporoča, da jo zamenjamo na vsake 100.000 kilometrov. Ob rednih servisih pa je tudi priporočljivo, da pregledamo nivo hladilne tekočine v motorju, saj je ta ključna za pravilno odstranjevanje odvečne toplote iz predela motorja. Menjava ekspanzijske posode pa je smiselna samo v primerih, ko opazimo na njej poškodbe ali druge okvare.