Zakaj so avtomobilski blatniki tako pomembni?

Vsak jekleni konjiček je sestavljen iz številnih delov, ki zagotavljajo njegovo brezhibno delovanje. Tudi avto deli, ki morda na prvi pogled niso pomembni, opravljajo eno ali več ključnih nalog. Dober primer tega so avtomobilski blatniki, ki skrbijo za stilsko dovršen videz avtomobila. Imajo pa še bolj pomembno nalogo, saj v primeru trka vsrkajo veliko fizične sile in s tem preprečijo poškodbe voznika, sovoznika in potnikov. Imajo pa tudi aerodinamično funkcijo, ki omogoča nižji upor vetra in s tem bolj ekonomično porabo goriva pri vožnji.

Avtomobilski blatniki so veliko več kot estetski dodatek

Večina voznikov misli, da so razni deli karoserije avtomobila namenjeni le estetski funkciji. V resnici pa imajo tudi avtomobilski blatniki poseben pomen. Skrbijo za strukturno dovršenost vozila in imajo tudi pomembno nalogo varovanja vseh ljudi v kabini vozila. 

Avtomobilski blatniki
Avtomobilski blatniki skrbijo za stilsko dovršen videz avtomobila, v primeru trka pa vsrkajo veliko fizične sile in s tem preprečijo poškodbe voznika, sovoznika in potnikov.

Pomembna naloga avtomobilskih blatnikov je preprečevanje blatu, kamenčkom in drugim cestnih odpadkom, da bi odleteli v druga vozila ter s tem povzročili škodo. Brez omenjenega avto dela bi hitro povzročili škodo našemu ali drugemu vozilu. Zato je ključnega pomena, da so vedno v popolnoma delujočem stanju, ko smo udeleženi v prometu.

Avtomobilski blatniki vsrkajo manjše fizične udarce 

Vsak zunanji del karoserije in dodatkov avtomobila ima svoj namen. Ko govorimo o avtomobilskih blatnikih, pa je potrebno se zavedati, da so narejeni tako, da lahko vsrkajo manjše fizične udarce. S tem preprečijo fizikalni sili, da bi poškodovala voznika ali potnike, kar je izredno koristno v primeru trkov in drugih nesreč.

Zelo priporočeno je, da avtomobilske blatnike zamenjamo čimprej, če se te poškodujejo. Na ta način zagotovimo, da je naše vozilo bolj varno v primeru raznih nesreč in drugih neželenih dogodkov. Majhne poškodbe lahko povzročijo širjenje razpok ali rjavenje, ki močno poslabša strukturno integriteto celotnega vozila.

Iz česa so narejeni avtomobilski blatniki?

Izkušnja vožnje avtomobila izpred 30 ali 40 let je popolnoma drugačna tej, ki jo lahko izkusimo v modernih vozilih. Temu je večinoma tako, saj se za izdelavo avtomobilov uporabljajo popolnoma drugačni in tudi bolj napredni materiali, kot so se nekoč.

  • Tudi avtomobilski blatniki so bili nekoč izdelani iz jekla. To je sicer ojačalo celotno konstrukcijo vozila, vendar je tudi močno povečalo njegovo težo.
  • Dandanes pa so avtomobilski blatniki narejeni iz plastike ter drugih umetnih zlitin. Po strukturi so močni in imajo nizko težo. Zato so izredno priročni za uporabo na navadnih avtomobilih kot tudi gospodarskih vozilih.

Notranji in zunanji avtomobilski blatniki

Poznamo številne notranje in zunanje avtodele. Tudi avtomobilski blatniki so notranji in zunanji. Notranji blatniki za avto skrbijo za omejevanje cestnim odpadkom, da bi poleteli na naše ali drugo vozilo in s tem povzročili škodo.

Vodnik za namestitev avtomobilskih blatnikov

Zunanje izvedbe blatnikov za avto pa nudijo tehnično dovršenost in strukturno oporo za celotno karoserijo. Ob manjših poškodbah jih načeloma ni potrebno zamenjati, saj lahko popravila opravi tehnično usposobljen servis. Če pa poškodb ni mogoče odpraviti, pa je ključno, da jih zamenjamo čimprej, če seveda ogrožajo našo in varnost drugih udeležencev v prometu.