Zakaj je AŽ panj dobrodošla izbira pri čebelarjenju?

Čebelarstvo je pri nas zelo priljubljena panoga. Skorajda v vsakem večjem ali pa manjšem kraju bi zagotovo našli vsaj kakšnega čebelarja. Kljub temu pa delo s čebelami vendarle ni tako preprosto, kot se marsikomu zdi na prvi pogled. Za opravljanje takšne aktivnosti je namreč potrebne kar nekaj opreme in pripomočkov, obenem pa mora človeka takšno delo veseliti. Če se čebelarstva namreč nekdo loti samo za to, da bi s tovrstno dejavnostjo kaj zaslužil, potem je bolje, da ne.

Sicer pa čebelarja, ki svoje delo rad opravlja, kaj hitro prepoznamo. Takšna oseba nam bo rada priskočila tudi na pomoč, če se bomo s čebelarjenjem pričeli ukvarjati tudi sami. Svetovala nam bo na primer, kakšna vrsta panja je dobra izbira. Večina izkušenih čebelarjev je mnenja, da je avtentičen AŽ panj ena od najboljših izbir, ki so na voljo.

Zakaj je panj AŽ dobra izbira?

Za avtentičen AŽ panj je značilno, da je praviloma izdelan iz zelo kakovostnega materiala. To omogoča dolgo življenjsko oziroma delovno dobo. Lahko se ohrani skozi več generacij. Prav tako je panj AŽ zelo preprost za samo uporabo. Zahteva precej manj fizične moči v primerjavi z drugimi vrstami panjev.

Selitev čebel iz panja AŽ

Ena od prednosti omenjenega panja je tudi to, da lahko na enaki površini čebelarimo celo z večjim številom panjev. Možno jih je namreč nameščati enega na drugega. Zlasti pa so AŽ panji namenjeni za čebelarjenje v čebelnjakih.

Pridelava bolj kakovostnega medu

Na sploh je za prav vsakega čebelarja ključno tudi to, da pridela čim več kakovostnega medu. V tem primeru ponovno lahko izpostavimo kakovosten panj AŽ, ki v primerjavi z drugimi daje precej bolj kakovosten med. Vsebuje namreč kar nekaj odstotkov manj vode v primerjavi z medom preostalih panjskih sistemov.

Kakovosten panj AŽ daje precej bolj kakovosten med
Kakovosten panj AŽ, ki v primerjavi z drugimi daje precej bolj kakovosten med.

Ne pozabimo omeniti še ene ključne prednosti čebelnjaka. Čebelarju omogoča, da svoje delo lahko brezskrbno opravlja v najrazličnejših vremenskih pogojih, ker svoje delo opravljajo v notranjem prostoru.

Specifike integriranega pristopa k zatiranju varoje

Če se boste torej v bližnjih prihodnosti ali nekoč podali v čebelarske vode, se vam splača odločiti za AŽ panj. Ta ima torej svoje specifike integriranega pristopa k zatiranju varoje.