SSL certifikat za zaščito občutljivih informacij ter ohranjanje varne povezave

SSL certifikat je kriptografski protokol, ki zagotavlja zavarovano povezavo med spletno stranjo ter uporabnikom. Na takšen način se učinkovito zavarujejo pretoči podatki, obenem se izniči tudi možnost prisluškovanja pogovoru. V praksi je to zlasti ključno pri spletnih prodajalnah. Uporabniki namreč podajajo podatke o kreditnih karticah ter geslih pa tudi ostale osebne podatke.

SSL certifikat
SSL certifikat je kriptografski protokol, ki zagotavlja zavarovano povezavo med spletno stranjo ter uporabnikom.

SSL certifikat torej dobro poskrbi, da se podatki ob prenosu informacij kriptirajo. Tako so popolnoma zavarovani pred prisluškovanjem oziroma pred vsemi morebitnimi vdori. S tem se veliko lažje ustvari tudi dobro zaupanje med kupci in prodajalci na spletu.

Certifikat za zaščito občutljivih informacij med strežnikom in obiskovalcem

Certifikat SSL je torej nujno potreben zaradi zaščite občutljivih informacij, obenem pa tudi zaradi ohranjanja varne povezave med obiskovalci in strežnikom. Ker je varnost višja, se lahko hkrati izboljša tudi položaj spletne strani na iskalniku Googla.

Uvedba tovrstnega certifikata torej ne nazadnje zelo ugodno vpliva tudi na SEO optimizacijo spletne strani. Varna spletna stran pa obiskovalcem še dodatno podaja veliko večjo mero zaupanja ter obenem povečuje stopnjo konverzije.

Google in SSL certifikat

Google je že leta 2017 spletne strani brez SSL certifikata pričel prikazovati kot nezavarovane. Samo sporočilo o tem se prikazuje v URL vrstici, in sicer v levem kotu. Kljub temu da se marsikomu takšno sporočilo ne zdi ravno najpomembnejše, a temu še zdaleč ni tako.

Preberite si še naslednji članek: Razlogi za izbrisane slike na našem pametnem telefonu

Malokatera nezgoda nam lahko tako poslabša dan, kot če ugotovimo, da smo izgubili datoteke s svojega telefona

Google torej strani brez omenjenega certifikata ne rangira tako dobro kot strani s certifikatom. Vsekakor pa kupca spletna stran brez certifikata lahko zmoti ali pa celo prestraši do te mere, da stran takoj zapusti.

Strošek SSL certifikata

Strošek zakupa certifikata za spletno stran se praviloma zaračuna za celotno leto. Vsekakor pa se stroški zakupov certifikatov med podjetji, ki jih izdajajo, med seboj lahko precej razlikujejo. Na spletu si lahko najhitreje ogledate primerjavo stroška med posamezniki ponudniki.

Certifikat z domenskim preverjanjem lastništva

Na voljo so vam različni certifikati. Nekateri med njimi so brezplačni. Takšen certifikat poskrbi za kriptiranje podatkov, vendar je samopodporniški. To v praksi pomeni, da ni nobenih dodatnih preverjanj lastništva spletne strani. Prav tako takšen certifikat ne izdaja nobeno priznano podjetje, ki vam lahko povsem jamči za pristnost certifikata.