Imunski odziv na pogosto težavo z zobmi

Simptome okužb in drugih težav, ki jih človeški imunski sistem zmanjšuje ali odpravlja ne gre nikoli zanemariti. Tudi v ustni votlini je imunski sistem lahko zelo aktiven, če se pojavijo vnetja. Težave z zobmi so nekaj, kar izkusi vsak človek v svojem življenju. Eden izmed pogostih pojavov je granulom, ki ga lahko prepoznamo po rasti tkiva okoli vnetega zoba. Pojavi se pri korenini zoba. Povzroči pa ga vnetje živca zoba, ki se razpoteza po korenini zoba. Dodatno tkivo oziroma bula, ki se pojavi, je naravni proces obrambe telesa. Nastane zato, ker telo poizkuša nadomestiti odmrle celice z novimi. To pa povzroči pojavo dodatnega tkiva okoli vnetega dela dlesni.

Kaj povzroča težave z zobmi?

Ohranjanje čiste ustne votline je ključno, če se želimo izogniti mnogim težavam. Zobje so narejeni iz izredno močnega minerala z imenom enamel. Sloj cementuma pa pokriva zunanji del korenine pod zobom, kjer se zob drži čeljusti. Cementum ima enako trdoto kot človeške kosti. Kljub vsej obrambi, ki jo imajo naše zobje in dlesni, pa gre lahko veliko narobe. Večinoma je za mnogo težav krivo nezadostno čiščenje zob in slaba prehrana. Procesirani sladkorji in hrana z nizko vsebino hranilnih snovi lahko hitro oslabi naše zobe, kot tudi kosti ter imunski sistem. To pa lahko vodi do granuloma zoba, ki je dokaj resen pojav. Ključno je, da telo hranimo s kakovostno in raznoliko prehrano ter omejimo uživanje procesirane hrane, gaziranih sladkanih pijač, sladkarij ter drugih nezdravih snovi.

Dentalni granulom se pojavi zaradi različnih dejavnikov

Sladkor, neprimerna prehrana, stres in drugi dejavniki spremenijo količino določenih bakterij v naših ustih. S tem se spremeni tudi pH vrednost ustne votline, kar ima velik vpliv na zdravje naših zob. Glavna razloga za nastanek granuloma sta vnetje živca v zobu in vnetje dlesni okoli zoba. Pojavi se lahko zaradi zloma ali poškodb zob, ki ima kot posledico vnetje dlesni ali živca. 

ob nastanku granuloma čimprej obiščite zobozdravnika
Granulom zoba je resna težava, do tega pa največkrat vodijo različni dejavniki, npr. nezadostno čiščenje zob, procesirani sladkorji in hrana z nizko vsebino hranilnih snovi, ki lahko hitro oslabi naše zobe, kot tudi kosti ter imunski sistem.

Poznamo pa tudi različne dejavnike, ki niso povzročitelji, vendar pospešijo nastanek granuloma zoba. Omenjeni dejavniki pa so: podhladitev, stres, hitra sprememba klime (okolja), pritisk v službi ali osebnem življenju ipd. Zato je pomembno izpostaviti, da sta zmanjševanje stresa in uživanje kakovostne hrane zelo pomembna dejavnika v življenju vsakega človeka.

Simptomi dentalnega granuloma

Težave v ustni votlini je v večini primerov mogoče hitro opaziti. To pa zato, ker gre za okužbe mehkih tkiv ali zob, ki so boleče. Pojav granuloma pa spremljajo različni simptomi. Najbolj očiten je pojav granulomskega tkiva, ki prične raste na zunanjem delu dlesni. V začetni fazi rasti pa ga je skoraj nemogoče opaziti, saj je zelo majhno. Opaziti ga je mogoče le s rentgenom zob ali slikanjem celotnega zobovja in čeljusti, ki mu pravimo ortopantomogram.

Bolečina in otekanje dlesni ter zob

Bolečina zob, otekanje in rdeče dlesni in počrnitev zoba so simptomi granuloma, ki je postal gnojen. Mogoč je tudi izpust oziroma odtekanje gnoja med prizadetim zobom in dlesnimi. 

Redno čiščenje zob je najboljša obramba pred nastankom granuloma in drugih težav z zobmi, zato si oglejte video, ki prikazuje pravilno čiščenje zob.

Pomembno je, da v primeru težav z zobmi čim prej obiščemo zobozdravnika. Redni pregledi zob so tudi zelo pomembni za ljudi vseh starosti. Veliko lažje in manj boleče je, če se težavo, kot je granulom, odkrije v zgodnji fazi razvoja, kot pa kasneje. Zdravljenje je tudi bolj učinkovito, če se vnetja in druge težava prične zdraviti dokaj zgodaj v fazi razvoja. Najboljša obramba pa sta redno čiščenje zob in izogibanje prekomernem uživanju sladkorja.