Parodontoza zahteva čimprejšnji začetek zdravljenja

Parodontoza je pogovorna različica poimenovanja parodontalna bolezen. A večino precej bolj kot terminologija zanima, za kaj natančno sploh gre pri bolezni zob, predvsem pa, kako jo preprečiti. V nadaljevanju smo zato za vas zbrali ključne informacije o tem, kaj je parodontoza in kako jo prepoznati, ter nekaj najpomembnejših preventivnih ukrepov. Z njimi lahko uspešno preprečite njen nastanek oziroma upočasnite potek bolezni.

Zakaj in kako se razvije parodontoza?  

Za začetek naj poudarimo, da je parodontoza bolezen, ki običajno napreduje precej počasi. Pogosto je povezana s pomanjkljivo ustno higieno, ki povzroči postopno nastajanje zobnih oblog. Sprva tu govorimo o tako imenovanih mehkih oblogah, ki pa se sčasoma spremenijo v zobni kamen. Kopičenje zobnega kamna  pa nato nemalokrat vodi do kroničnega vnetja dlesni oziroma obzobnih tkiv. Počasi napredujoča parodontoza, ki ni ustrezno zdravljena, pa lahko v skrajnem primeru privede tudi do izgube večjega števila zob, torej ima zelo neprijetne posledice.

Preventiva in najočitnejši znaki parodnotalne bolezni

Skrb za redno in temeljito ustno higieno, ki med drugim seveda vključuje tudi čiščenje medzobnih prostorov, je zagotovo temeljni ukrep za preprečevanje parodontalne bolezni. Občasno je smiselno tudi odstranjevanje zobnega kamna pri zobozdravniku.  Včasih pa se lahko na žalost bolezen razvije kljub naši pazljivosti. Da bi lahko v tovrstnih primerih hitro ukrepali, morate seveda najprej poznati tipične simptome, ki jih ima parodontoza. Ti so predvsem:

  • krvavenje dlesni, še posebej ob ščetkanju in uporabi zobne nitke;
  • neprijeten, »gnojni« zadah;
  • majanje zob in
  • spremenjena barva dlesni, ki praviloma potemnijo, pogosto pa začnejo tudi otekati.

Ne odlašajte z odhodom do zobozdravnika

Na žalost je kljub lažjemu dostopu do informacij parodontoza tudi danes velikokrat odkrita precej pozno, kar pomeni mnogo večje omejitve pri zdravljenju. Ne čakajte torej, da se razvijejo hujše bolečine, preden poiščete pomoč zobozdravnika, ampak to storite že ob prvih neobičajnih znakih. Seveda pa tudi redni pregledi (vsaj enkrat letno), četudi nimate posebnih težav, pripomorejo k hitri diagnozi. To so najboljši preventivni ukrepi za to, da se parodontoza ne razvije.

Imunski odziv na pogosto težavo z zobmi

Hitro ukrepanje zmanjša tveganje za resne težave

Dogajanje v naši ustni votlini vpliva tudi na številne druge dele telesa. Tako lahko parodontoza med drugim poveča nevarnost za bolezni srca in ožilja, izjemno nevarna pa je tudi v obdobju nosečnosti. Še en razlog več, da ne ignorirate očitnih znakov in poskrbite za to, da se pri vas parodontoza ne razvije!