Izberite najboljša korekcijska očala

Na trgu lahko izbiramo med številnimi vrstami očal, ki jih nekateri potrebujejo zelo zgodaj, spet drugi v svojih srednjih letih, nekateri pa predvsem v poznem obdobju svojega življenja. Med vidnejšo vrsto očal sodijo tudi korekcijska očala, ki jih lahko nosimo ves čas ali pa samo občasno. Slednje je odvisno predvsem od tega, kakšno dioptrijo in očesno napako imamo.

Očala za daljnovidnost in kratkovidnost

Če smo kratkovidni, uporabljamo korekcijska očala, s katerimi gledamo oddaljene predmete. Uporabljamo jih torej za gledanje na daljavo, saj predmete, ki so blizu nas, vidimo dobro, težave nam povzročajo predvsem oddaljeni predmeti, ki jih torej ne vidimo povsem jasno.

Korekcijska očala uporabljamo za gledaje premetov na bližino. Če smo daljnovidni, potem dobro vidimo oddaljene predmete, veliko težje pa izostrimo predmete, ki ležijo blizu nas. Tako nam težave lahko povzroča delo, ki ga opravljamo na blizu. Pri tem mislimo zlasti na delo za računalnikom in na branje.

Progresivna korekcijska očala

Na trgu lahko izbiramo tudi med progresivnimi korekcijskimi očali, ki so namenjena za gledanje nan daljavo in na bližino. Dioptrija pri tem postopno in tudi mehkeje prehaja iz dioptrije na daljavo do dioptrije za bližino. Take vrste korekcijskih očal lahko nosimo ves čas.

Znana so tudi t. i. office delovna korekcijska očala, ki jih lahko uporabljate za gledanje na bližino in srednjo razdaljo od dveh do štirih metrov. V resnici so to bralna korekcijska očala, ki imajo povečan doseg po prostoru. Očala so zelo primerna za branje, delo za računalnikom, tako doma kot tudi v pisarni.

Pregled za vid opravi optometrist

Če se boste odločili za nakup korekcijskih očal, potem bo vaš vid pregledal optometrist. Pregled najpogosteje traja približno pol ure. Preden se boste odločili za pregled, se boste nanj morali tudi naročiti.

Na pregled se lahko naročite tudi preko spleta. Ko se boste s strokovnjakom sestali in bo pregledal vaš vid, boste skupaj z njim lahko izbrali še najboljše okvirje in tudi stekla za korekcijska očala.

Vsekakor pa so korekcijska očala očesni pripomoček, ki ga lahko dobimo na recept. Korekcijska očala, ki so namenjena za gledanje na daljavo, lahko dobimo na vsaki dve leti, otroci pa vsako leto. Očala za bližino lahko dobimo šele po dopolnjenem 63. letu starosti. Vsi ti pogoji veljajo, če imamo sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje.