Cannabis Sativa

Konoplja velja za eno najbolj edinstvenih vrst v botaniki predvsem zaradi svoje uporabnosti pri zdravljenju številnih bolezni.

Čeprav dokončna razdelitev konoplje še ni povsem dorečena, obstaja splošno soglasje, da jo lahko delimo v dve osnovni vrsti: Cannabis Sativa in Cannabis Indica.

Pri izbiri vrste konoplje, ki najbolj ustreza vašim potrebam, je pomembno razumeti, da lahko to rastlino pravzaprav razdelimo v tri vrste: Cannabis Sativa, Cannabis Indica in hibride. Cannabis Sativa in Cannabis Indica imata vsaka svoje značilnosti in različno sestavo kanabinoidov, hibridi pa so mešanica obeh vrst.

Razlike med konopljama Sativa in Indica

Splošno razlikovanje teh dveh vrst je naslednje: Sative so bolj poživljajoče in energijske, medtem ko so Indice bolj sproščujoče. Toda v resnici delitev učinkov ni tako preprosta, kot se zdi. Učinki se lahko razlikujejo od rastline do rastline, tudi če pripadajo isti vrsti konoplje. Vse je odvisno od uporabljenega odmerka, kemične sestave rastline, samega uporabnika in celo tehnike gojenja.

Cvet navadne konoplje
Cvet navadne konoplje

Če se osredotočimo na kemične sestavine teh rastlin, ki so terpeni in kanabinoidi, ni jasnih vzorcev, ki bi pojasnili, zakaj so nekatere vrste konoplje pomirjujoče, druge pa poživljajoče. Vendar vemo, da se vrsti Indica in Sativa razlikujeta tako po izgledu in učinkih kot tudi po načinu rasti. 

Znanstveno ime Cannabis Sativa

Beseda “Sativa” je bila iztočnica leksikona o konoplji iz leta 1753, ko je švedski botanik Carl Linnaeus v svojem članku Species Plantarum identificiral psihoaktivne rastline konoplje kot Cannabis Sativa. 32 let kasneje je francoski biolog Jean-Baptiste Lamarck med preučevanjem fizikalnih značilnosti rastlin konoplje v Indiji označil konopljo Indica kot drugo vrsto.

Lamarck je izjavil, da imajo konoplje vrste Indica široke, temno zelene liste v nasprotju z listi Sativa, kateri so svetlo zeleni in ozki. Leta 1930 je ruski botanik Dmitrij Janischewsky konopljo Ruderalis označil za tretjo podvrsto konoplje.

Kanabis sativa
Konoplje Sativa imajo veliko daljša vegetacijska obdobja kot njihovi sorodniki Indice

Bolj natančno pa je vse skupaj, vključno z medicinskimi lastnosti vsake vrste, razloženo na spletnem mestu KonopljaZdravi.

Tako je bila najprej identificirana konoplja Sativa z latinskim izrazom “Sativa” (Satīvus). To rastlino so ljudje namerno gojili zaradi semen in vlaknin predvsem v Evropi in zahodnem delu Azije. 

Konoplja Indica je dobila ime po botaničnem izvoru v bližini reke Ind, v bližini gorovja, ki so ga Grki imenovali Kavkaški Indicus, ki je danes znan kot Hindukuš, zahodno od Himalaje.

Kako prepoznati Sativo?

Danes se ime Cannabis Sativa uporablja za vrste, ki vključujejo marihuane in konoplje iz območij toplejšega in suhega podnebja z dolgimi, sončnimi dnevi.

Video: Indica proti Sativi? Ali je to sploh pomembno?

Vrste Sativa izvirajo iz držav v bližini ekvatorja, kot so Jamajka, Kolumbija, Mehika in Tajska, pa tudi iz drugih držav jugovzhodne Azije. Še danes divje rastejo v številnih vlažnih, tropskih območjih po vsem svetu.

Morfologija

Značilnost Sative je njena višina: to je visoka in preklasta rastlina, z vejami, ki se širijo in rastejo navzgor, ter z dolgimi ozkimi listi, zaradi katerih je lahko videti kot palma.

Za razliko od vrst Indica, kjer se cvetovi združujejo okoli vozlišč, se cvetovi pri Sativi začnejo v vozliščih in se razprostirajo vzdolž pecljev.

Razlog za to je izogibanje kopičenju vlage in pojav patogenov ter dobro prezračevanje v vročih obdobjih. Poleg tega je taka oblika velika prednost ob močnem vetru. Tanki lističi prav tako pomagajo zmanjšati izhlapevanje vode iz rastline in zagotavljajo dobro zračenje v vročih dneh.

Cvetenje 

Konoplje Sativa imajo veliko daljša vegetacijska obdobja kot njihovi sorodniki Indice. V obdobju cvetenja potrebujejo od 10 do 16 tednov, da popolnoma dozorijo. Zaradi svojega izvora v ekvatorialnih regijah, kjer so bile izpostavljene skoraj nespremenljivi količini svetlobe (približno 16 ur na dan), so se Sative prilagodile na rast tudi med cvetenjem. Rezultat vsega tega je daljše obdobje za dokončanje cvetenja, brsti pa so dolgi in manj gosti v primerjavi z Indico.

Aroma in okus

Sative so znane po različnih aromah, ki segajo od citrusnih in sladkih do zemeljskih in začinjenih. Običajno imajo večjo koncentracijo terpenov, kot sta pinen ali limonen, ki lahko povzročijo evforičen in stimulacijski učinek. Koncentracija mircena je ponavadi nižja (ta terpen se običajno nahaja v vrstah Indice in naj bi imel pomirjevalne učinke). Vsekakor pa obstajajo izjeme, saj imajo lahko iste vrste konoplje različne koncentracije terpenov.

Kanabinoidi

Kanabinoidni profili se lahko od rastline do rastline močno razlikujejo. V primerjavi z Indico Sativa na splošno vsebuje višjo koncentracijo tetrahidrokanabinola (THC) in nižje ravni kanabidiola (CBD). Sativa ima tudi večjo vsebnost tetrahidrokanabivarina (THCV).

V primeru Sativ je lahko večja količina sončne svetlobe eden od razlogov, zakaj so njihove ravni THC višje. THC lahko deluje kot zaščitni sloj pred prekomernim UV sevanjem. To bi pojasnilo, zakaj so rastline, ki izvirajo iz bolj sončnih regij, močnejše in imajo bolj zapletene učinke na telo.

Učinki konoplje Sativa

Profili kanabinoidov Cannabis Sativa slovijo po tem, da uporabnikom pomagajo pri koncentraciji in motivaciji. Sativa povzroča evforični učinek, prav tako pa naj bi spodbujala k poglobljenim pogovorom in izboljšala ustvarjalnost, zaradi česar je bolj primerna za vsakodnevno uporabo, neformalne družabne situacije ali pa umetniška izražanja. 

Sativa se tipično uporablja pri zdravljenju bolnikov, ki trpijo za duševnimi boleznimi ali motnjami razpoloženja, kot so anksioznost, depresija ali motnja pomanjkanja pozornosti (ADHD). Prav tako lahko pomaga povečati apetit in zmanjšati telesno maščobo pri zdravstvenih stanjih, povezanih z debelostjo.