Vnetje mehurja

Nekatere zdravstvene tegobe se lahko zelo hitro in nepričakovano prikradejo v vsakdanje življenje človeka, zato moramo biti stalno na preži – treba je hitro prepoznati simptome in znati ustrezno ukrepati, še bolje pa je, da se že preventivno zavarujemo pred tistimi tegobami, ki so najbolj pogoste in najbolj grozeče.

Med pogostimi boleznimi je vnetje mehurja, ki se lahko razvije zelo nepričakovano in brez kakšnih posebej očitnih vzrokov. Ravno zato je treba poznati simptome in posledice takšnega vnetja, seveda nas zanima tudi to, kako lahko bolezen zdravimo ali kar preventivno preprečimo. A že v začetku je treba povedati, da pri vnetju mehurja ne gre nujno le za en organ, temveč imamo opravka s celotnim urinarnim traktom, tako da morda ne bo prav enostavno odkriti vzroka in pripraviti načrta za zdravljenje.

Kako prepoznati vnetje mehurja?

Najpogosteje pride do vnetja sečil, med katere se uvršča tudi mehur. Čeprav z izrazom vnetje mehurja pogosto mislimo kar na vsa vnetja, ki prizadenejo urinarni trakt, se lahko omejimo tudi prav na ta organ, ki je pogosto izpostavljen vnetju. Temu bolezenskemu stanju pravimo tudi prehlajen mehur, strokovno pa cistitis.

Na srečo vnetja ni težko prepoznati, čeprav to verjetno ne bo posebej prijetno. Simptomi so nadležni in boleči, poleg tega se lahko bolezen stopnjuje in razvije v bistveno resnejše bolezensko stanje. Najprej pa se bodo pojavili prvi znaki, predvsem pogostejša potreba po uriniranju in pekoč občutek pri tem, lahko se pojavlja tudi ostrejša bolečina, s tem da postaja količina urina vedno manjša. Značilne so tudi spremembe v videzu urina, običajno ima temnejšo barvo, kar nakazuje na prisotnost krvi, spremeni se tudi vonj. Vnetje pogosto spremljajo tudi bolečine v medenici.

Pomembno je, da iz simptomov razberemo možnost vnetja mehurja, poleg tega moramo biti pozorni na morebitne druge bolezni, ki imajo sorodne simptome, predvsem je to vnetje ledvic. Vnetje mehurja se lahko razširi proti ledvicam, v tem primeru občutimo nenehno bolečino v območju ledvic, pojavita se slabost in vročina.

Zdravljenje vnetja mehurja

Pri lažjih oblikah vnetja mehurja bo telo samo poskrbelo za zdravljenje. Pomagamo lahko z nekaterimi ukrepi, ki lajšajo simptome in naredijo proces nekoliko bolj prijeten.

Predvsem je treba piti dovolj vode, saj se z odvajanjem urina iz telesa mehur čisti, odstranjujejo se snovi, ki povzročajo vnetje. A prav tako je pomembno, da pri uriniranju mehur v kar največji meri izpraznimo, da se organ lahko v celoti prečisti. Skrbimo še za to, da ne povzročimo dodatnih vnetji ali okužbe ne širimo, pozorni smo predvsem pri brisanju in umivanju sečil. Priporočljivo je nositi ohlapnejša oblačila, ki ne dražijo telesa v predelu sečil, dobra izbira je tudi bombažno spodnje perilo, ki ne zadržuje toliko vlage in preprečuje razvoj bakterij. Če vnetje ne pojema ali se celo širi, pa bo treba hitro k zdravniku.