Rastline lahko rastejo tudi brez zemlje

Hidroponika je sistem gojenja rastlin, ki omogoča, da rastline hranilnih snovi ne dobijo iz zemlje, ampak iz vode. Slednjo je zato treba obogatiti z različnimi hranili, minerali in drugi snovmi, ki jih rastline potrebujejo za rast in jih nato iz vode črpajo s pomočjo korenin. Na tak način rastline naenkrat tako zalijemo kot nahranimo, zaradi česar bodo odlično rasle. Hidroponika je vsekakor ena od zanimivih metod vrtnarjenja, ki je primerna tudi za rastlinjake in gojenje v tako imenovanih grow boxih ali na okenskih policah oziroma kje drugje v notranjosti.

Hidroponika omogoča večjo rodovitnost rastlin

Zakaj je hidroponika tako zanimiva, verjetno ni treba posebej razlagati. To, da rastline rastejo praktično brez zemlje, je vsekakor zanimivo. Vendar pa to ni glavni razlog, zakaj je hidroponika postala tako priljubljena med vrtnarji. Za to vrsto vrtnarjenja se ti namreč ne odločajo le zaradi atraktivnosti, ampak predvsem, zaradi večjega in boljšega pridelka.

Hidroponika

Da je ta večji, je logično v primeru, če se hidroponika uporablja v zaprtem prostoru, pa naj si bo to nek notranji prostor, grow box ali rastlinjak. Vendar pa enako velja tudi v primeru, ko se hidroponika uporablja na prostem, le da je tam težje kontrolirati ostale dejavnike, od katerih je vrtnarjenje prav tako odvisno. Hidroponika namreč omogoča boljši nadzor nad hranilnimi snovmi, ki jih dodajamo rastlinam. Te lahko zelo natančno doziramo ter tako rastlini omogočimo, da jih dobi točno toliko, kot jih potrebuje za rast in razvoj. Zaradi tega rastline bolje rastejo in tudi bolje rodijo.

Kako se lotiti takšnega vrtnarjenja?

Hidroponika je malce drugačno vrtnarjenje, zato marsikdo ne ve točno, kako se lotiti takšnega vrtnarjenja. Obstaja več različnih sistemov, ki se uporabljajo v ta namen. Najlažje je, če se hidroponika uporablja znotraj rastlinjaka ali v drugem zaprtem prostoru, saj imamo tam nad rastjo rastlin najboljši nadzor.

Seveda moramo pri tem poskrbeti za osnovne življenjske pogoje rastlin, vendar pa nam ni treba skrbeti za vremenske dejavnike ali škodljivce, ki povzročajo težave na prostem. Vse, kar moramo storiti je torej, da izberemo ustrezen sistem ter se nato lotimo vrtnarjenja. Kmalu bomo videli, da hidroponika sploh ni zapletena in da je pridelek zaradi nje veliko večji!