Prenosna baterija z USB izhodi

Moderni pametni telefoni imajo vedno večje zmogljivosti. Tako lahko uživamo v 4K videih, igramo igrice, prebiramo elektronsko pošto ipd. Tako imajo vsi novejši telefoni vgrajen akumulator z veliko kapaciteto shranjevanje električne energije. Res pa je, da se kljub temu hitro iztroši, saj mora poganjati močan procesor, grafično kartico ter velik zaslon. To se najpogosteje zgodi takrat, ko nimamo dostopa do električnega omrežja. Edini način, da napolnimo svoj telefon v tem primeru pa je, če uporabimo power bank. To je prenosna baterija, ki jo lahko uporabimo, da napolnimo nešteto število prenosnih naprav, kot so tablice, pametni telefoni, bluetooth zvočnik ipd.

Kako deluje power bank?

Power bank je majhna prenosna baterija, ki lahko sprejema in oddaja določeno količino električne energije. To nam omogoča, da jih polnimo preko USB vhoda na računalniku, prenosniku in drugih napravah. Obenem pa uporabimo USB izhode, da napolnimo:

  • MP3 predvajalnike
  • Tablice
  • Pametne telefone
  • Brezžične zvočnike
  • Ostale naprave, ki imajo vgrajen akumulator

Ime power bank je povzeto po fizični banki, kjer shranjujemo denar, vendar s to razliko, da shranjujemo energijo.

Različne vrste akumulatorjev

Z razvojem tehnologije smo lahko priča različnim vrstam prenosnih baterij, ki imajo različen način polnjenja. Res je, da se večinoma zgledujemo po kapaciteti akumulatorja, ko kupujemo power bank, saj je to izredno pomembna lastnost. Enako pomembno pa je tudi, kakšno tehnologijo polnjenja uporablja. Tako poznamo:

  • Univerzalna prenosna baterija

To so normalne prenosne baterije, ki se polnijo preko USB vhoda. Lahko jih zasledimo v mnogih konfiguracijah z različnimi izhodi, kapacitetami ter oblikami.

  • Solarne prenosne baterije

Take baterije so odlične, če se za dalj časa odpravimo iz civilizacije. Polnijo se prek sončne energije, kar pomeni, da ne potrebujejo električnega omrežja. 

Življenjska doba prenosnih baterij

Dejstvo je, da se sčasoma vsaka naprava počasi izrabi. Pri power bankih nam za to ni potrebno pretirano skrbeti. Narejeni so tako, da zdržijo na tisoče polnjenj, brez da bi pokazali znake utrujenosti. Tako lahko v svojem vozilu imamo vedno eno prenosno baterijo za kritične situacije. Polno napolnjena baterija lahko zdrži tudi po več mesecev, preden se počasi prične prazniti.

Na spletni strani www.habeco.hr, kjer lahko zasledimo odlično ponudbo različne periferije za pametne telefone.