Olajšajte si delo s puhalnikom za listje

Čiščenja listja se ni moč izogniti, ne glede na to, ali imate velik vrt ali le nekaj dreves pred hišo. Pihalnik listja vam lahko olajša to opravilo in ga naredi bolj zabavnega tudi za druge družinske člane. Puhalniki za listje so enostavni za uporabo, učinkoviti in lahko imajo različne dodatne funkcije. Vrtni puhalnik listja je odlična izbira za manjše vrtove ali dvorišča z malo listja. Listje ne sesa, ampak ga z močnim zračnim tokom piha v določeno smer, da ga lažje zberete na kup.

Učinkovito odstranjevanje listja s puhalniki listja.

Sesalnik za listje

Sesalnik za listje pride prav, ko je listje že zbrano. Stroj listje posesa v zbiralno vrečko, ki jo nato preprosto izpraznite, kar olajša odstranjevanje listja. Kombinirani sesalnik za listje je najboljša rešitev, saj združuje funkcije puhalnika in sesalnika. Pogosto ponuja tudi drobljenje listja, kar olajša kompostiranje. Ima večjo zbirno vrečo, kar pomeni manj pogostega praznjenja.

Kaj upoštevati pred izbiro?

Izbirate lahko med prenosno različico in mobilno različico s kolesci. Prenosni sesalnik se drži v rokah, podobno kot majhna motorna kosa, nekateri modeli pa imajo tudi tekalna kolesa kot dodatek na odprtini sesalne cevi. Težji in bolj profesionalni modeli so zasnovani kot mobilni, z več funkcijami in večjo zmogljivostjo. Če imate majhen vrt ali le nekaj dreves, bo za občasno uporabo zadostoval manjši stroj z manjšo zmogljivostjo in več plastičnimi deli, kar pomeni tudi nižjo ceno. Če pa morate sesalnik uporabljati redno na večjih površinah, izberite naprednejši model.

Velikost zbirne posode

Pomembna je tudi velikost zbirne posode. Majhna zbirna posoda pomeni, da jo bo treba pogosto izprazniti, medtem ko profesionalni stroji ponujajo večjo kapaciteto in dodatne funkcije kot so regulacija moči, gospodarno delovanje, različne povezave in počasen zagon.

Vrste sesalnikov za listje

Električni sesalniki za listje so najlažja in cenovno najbolj dostopna možnost. Idealni so za manjše vrtove, kjer je dostop do električne vtičnice. Edina pomanjkljivost je potreba po električnem kablu, ki omejuje gibanje. Akumulatorski sesalniki za listje so odlična alternativa električnim, saj ne potrebujejo napajalnega kabla. Omogočajo visoko mobilnost in tiho delovanje. Življenjska doba baterije je odvisna od kapacitete in moči baterije, kar pomeni, da lahko traja od 10 do 90 minut. Bencinski sesalniki za listje so najmočnejša, a tudi najbolj hrupna možnost. Primerni so za velike in neravne vrtove, kjer ni dostopa do električnega omrežja. Pričakovati je treba višje stroške nakupa in obratovanja.

Ergonomija in rokovanje

Večina sesalnikov za listje ima kontrole nameščene na ročaju, kar omogoča enostavno upravljanje. Bencinski modeli imajo poleg tega tudi čok in kabel za zagon. Pomembno je, da so vse kontrole lahko dosegljive in da zbirna košara ni v napoto. Nekateri modeli imajo košaro oblikovano kot nahrbtnik, kar olajša prenašanje.

Materiali in vzdržljivost

Najcenejši sesalniki za listje so izdelani iz mehke plastike, ki ni zelo odporna. Za pogostejšo uporabo je bolje izbrati srednjo cenovno kategorijo, kjer so naprave izdelane iz kvalitetnejše in utrjene plastike. Ti sesalniki prenesejo pogostejšo uporabo na večjih površinah. Profesionalni sesalniki imajo večino delov iz kovine, kar bistveno podaljša njihovo življenjsko dobo in poveča vzdržljivost.